Skip to main content

Entegre Çevre Bilgi Sistemine Nasıl Kayıt Yapılır?

Çevre danışmanlık firmalarının en önemli işlerinden biri olan ve bu alanda faaliyet gösterip danışmanlık hizmetine ihtiyacı bulunan firma, işletme ve tesislerin bilmek zorunda olduğu konulardan biri de entegre çevre bilgi sistemine nasıl kayıt yapılır konusudur. E-devlet sistemine entegre olan kamu hizmetlerinden biri olarak, yetkili uzmanın giriş yapabildiği bilgi sistemlerinden biridir.

Atık çıkışı yapmak, çevre kanunları ve yönetmelikleri bağlamında bildirimleri yapmak, atık su, imisyon ve emisyon ölçümleri için talep açmak gibi işlemleri dijital ortamda bu sistem sayesinde yapılabilmektedir. Faaliyetlerine başlamak için gerekli yasal mevzuatı takip eden çevre danışmanlık firmalarının faaliyet açılışları da entegre çevre bilgi sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Entegre Çevre Bilgi Sistemine Nasıl Kayıt Yapılır? - Model Çevre

Çevre danışmanlık firmalarının uzman seviyesinde bu sisteme hakim olmaları beklenen bir şeydir. Çevre danışmanlık hizmeti alan kuruluşların çevre izinleri bu sistem üzerinden alınacağı için ve bu sisteme erişim izni çevre uzmanlarına ait olduğu için, işletmelerin danışmanlık firmalarından hizmet almasına gerek olmaktadır.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Nedir?

Kısaca ECBS olarak adlandırılan entegre çevre bilgi sistemi Çevre Kanunu kapsamında çevre danışmanlık firmalarının kullandığı, merkezi onay ve yönetimlerin yapıldığı, ayrıca istatistiki bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlayan dijital bir paneldir. Çevre danışmanlık firmaları kendilerine verilen yetki ile bu portalda üyelik oluşturarak önemli işlerini online olarak yürütmektedir. Basit bir ifadeyle eskisi gibi onay işlemleri için başkente gidilmesine gerek bırakmayan online hizmetlerden birisidir demek doğru olacaktır.

Entegre Çevre Bilgi Nedir? - Model Çevre

Online işlemlerin büyük bir çoğunluğu e-devlet sistemi ile birleştirildiğinden, ECBS sistemine de e-devlet şifresi ile girilebilmektedir. Gerek ilk onayda gerekse çevre izin belgesi başvurularında bu portal aracılığı ile girmek mümkün olmaktadır. Bu nedenle dijital işlemlerin varlığı çevre danışmanlık firmalarının da işlerini kolaylaştırmaktadır. Bilgi girişlerini, bazı talepleri, izin belgesi onay işlemlerini, belge girişlerini ve raporlamaları ECBS üzerinden gerçekleştirebilmektedirler.

Merkeziyetçi bir anlayışla tasarlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı bir online panel olan entegre çevre bilgi sistemi, birçok verinin kolaylıkla raporlaştırılmasını ve takip edilmesini sağlamaktadır. Bilgi girişi ile ilgili bir takım denetimlerde bu panel üzerinden yapılabildiği için, maliyetleri de düşürmüştür. Bakanlık tarafından yerinde ziyaretle yapılan çalışmalar haricindeki bütün takipler ve kontroller tek bir raporlama menüsünden görülebilmektedir. Böylelikle saha ziyaretine gerek kalmadan çevre danışmanlık firmalarıyla ve çevre izin belgesi alma zorunluluğu olan işletmelerle ilgili birçok bilgiye ulaşılabilmektedir.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Aktivasyonu Nasıl Yapılır?

Çevre danışmanlık firması adına yetkili kişi bu sisteme giriş yapabilir. Dolayısıyla aktivasyon için de bu personelin girişi önemlidir.

Çevre Bilgi Sistemi Aktivitasyonu Nasıl Yapılır? - Model Çevre

  1. E-devlet sistemine giriş yapın ve entegre çevre bilgi sistemini aratın. Karşınıza çıkacak olan sorumlu olunan şirketlerden işlem yapacağını firmayı seçin.
  2. İlk kez giriş yapıyorsanız e-mail onayı isteyecektir, e-posta kutunuzdan onaylayınız.
  3. Giriş yaptıktan sonra >Hesap menüsünde kurumunuzun olup olmadığını kontrol edin. Yok ise sağ üstte yer alan +Yeni Firma Kaydı butonuna tıklayın.
  4. Sizden istenecek olan firma adresinize ait UAVT kodunu otomatik olarak almak için “bilmiyorum” seçeneğini işaretlemelisiniz. Sistem otomatik olarak atayacaktır.
  5. Firmanıza ait harita lokasyonunu girin.
  6. Firmada yetkili olduğunuza dair daireyi işaretleyip, firmanın ticaret sicil gazetesi örneği ve yetkinin sizde oluğuna dair belgeyi yükleyin.
  7. Sistem üzerinden yüklediğiniz belgelere ek olarak, otomatik olarak üretilen formun da çıktısını alıp İl Çevre Müdürlüğüne götürmeniz gerekecektir.
  8. Belgeleri sisteme yükleyip elden teslim ettikten sonra ise onay süreci başlar. Onaylandığına dair bilgi hem telefonunuza mesaj olarak hem de e-mail adresinize posta olarak gönderilmektedir.
  • İzlenme: 560